Muzeum kutilstv

Staré fotografie kutilských výrobků prakticky neexistují. Přece jenom jsme se spíše fotili u moře, na horách, na svatbě nebo u narozeninového dortu. Doma dělané traktory však asi byly natolik atraktivní, že jejich snímky občas vznikly. Pan Josef Valenta nám jich pár poslal a vzpomínal:

"Malotraktor se vyráběl kolem roku 1976. Motor, nádrž a první převodovka pocházely z motocyklu JAWA Special 250 (asi z roku 1946). Nápravy, druhá převodovka, řízení a sedadlo poskytl starý vůz PRAGA Piccolo 22 HP (asi z roku 1933). To ostatní (rám, blatníky a vše, co spojovalo jednotlivé díly) bylo z domácí produkce mého tatínka, který jako vyučený truhlář uměl i černé řemeslo, a tak mohl zdárně nejen vymyslet, ale i vyrobit malotraktor, který sloužil na poli, v lese nebo na svoz trávy a sena. Nevýhodou byl motor z JAWY, který nebyl dostatečně výkonný při zatížení - zvláště při orbě nebo vyorávání brambor. Proto se po několika letech zrodil nápad, jak vylepšit výkon stroje. Protože jsme měli políčko hned u chalupy, bylo možné počítat s využitím třífázového proudu z domu. Do traktoru se tedy navíc namontoval asynchronní motor o výkonu 3 kW a pomocí otočné ´šibenice´ se přívodní kabel tahal buď z levé nebo pravé strany - jak to bylo v té chvíli výhodnější. Pokud se jelo do lesa, přehodil se řetěz z elektromotoru na benzínový a mohlo se jet kamkoliv. Oba motory současně nebyly používány. Zajímavostí však bylo, že při jízdě z kopce při současném zapojení elektromotoru, bylo-li dosaženo jeho synchronních otáček, začal motor silně brzdit a tím dodávat do sítě proud."

Malotraktor se zachoval do dneška a tak časem přineseme i aktuální fotografie hybridní verze. Na snímcích je původní "neekologické" provedení. 

multimetr

multimetr