Muzeum kutilstv

Když jsem tuto věc získal, tradičně proběhlo její zevrubné zkoumání. Vše vypadalo tak, že je to typický amatérský výrobek, tentokrát z roku 1929. O tom svědčí i uvnitř tužkou psaný text 8. III. 29 a podpis vyluštitelný snad jako Šimek. Pěkná krabička se štítkem "ARIZON zákonem chráněno" volala po vyhledání produktu, z něhož ji autor použil. Při hodinovém brouzdání internetem Děd-Google-Vševěd zobrazil pouhé dva odkazy - ukončenou aukci na Aukru a jednu fotečku bez možnosti prokliku. Málo! Avšak stačilo - žádná amatérština, nýbrž sériový produkt, zřejmě ručně zhotovovaný kus po kuse. Předválečný indukční léčebný přístroj.

Obr. 1 ukazuje bohaté příslušenství - plochou elektrodu z hliníku, "sondu" s kabelem (obě věci leží na horní desce), váleček a lampičku (vpředu). Zajímavostí na pravé boční stěně mohou být zdířky opatřené nápisem KYSELINA. Dřevěná skříňka obsahuje pouze pár komponentů, mezi nimiž dominuje cívka-trafo. K napájení sloužila plochá baterie. (Vnitřek vidíte na obr. 2.)

Je to stejný generátor vysokého napětí, jako u hračky Vyděržaj pioněr. Naši předci ale trápili tělo elektrickými impulzy z léčebných důvodů, ne pro zábavu.

   multimetr

Obr. 1.


     multimetr

Obr. 2.

Text a foto: Milan Kutil Říha.