Muzeum kutilstv

Rád si kupuji v antikvariátech technickou a kutilskou literaturu. Nedávno mi do sbírky přibyly svázané časopisy Elektrotechnik ročník 1960 a 1961. Pustil jsem se do čtení a mezi články objevil také pozvánku na 6. reprezentační ples techniků v roce 1961. Přepadla mě nostalgie.

Plesání mám rád už od tanečních (ve druháku na průmyslovce v roce 1975). Mých prvních pár cest z domu do odboráku sice vedlo postranními uličkami (strašně jsem se styděl jít přes město v obleku a s kravatou - nejen kvůli tomuto ustrojení, ale i kvůli tomu, že jdu tancovat, což patřilo k nenáviděným klučičím činnostem), ale kurzy vedené manželi Málkovými mě záhy zcela pohltily. Mimo jiné noblesní atmosférou - všichni účastníci nosili bílé rukavice, vždy hrála živá hudba, v pauzách probíhala společenská výchova. Zakrátko mi slavnostní oděv nevadil a jaksi k tomu patřil. Mimochodem - kdo přišel "v civilu", vůbec ho nevpustili, i když měl zaplaceno. S nadsázkou mohu říci, že toto byly naše první plesy. V obligátním "kvádru" jsem pak absolvoval všechny ty pozdější a opravdové. A že jich bylo - maturitní (všech středních škol v Jihlavě i okolí a každý rok), podnikové (Motorpal, Jihlava, Tesla), horácké (tam se netrsalo, což mi zprvu vadilo), sportovní, rybářské, maškarní, divadelní atd. Domů se chodilo k ránu - z pátku na sobotu i ze soboty na neděli. Po oba dny za sebou. Dneska bych to nevydržel. Ono už tolik plesů ani není a letos se nekonal žádný. Konec plesů v Čechách? Snad ne.

multimetr

(1960) Pozvánka na 6. reprezentační ples techniků - všimněte si, jaké významné kapely a jací slavní zpěváci tam účinkovali.


multimetr

(1960) Časopis Elektrotechnik, kde byla pozvánka vytištěna.


multimetr

(Druhá polovina 70. let 20. století) Už nevím, co to bylo za akci - alespoň jsem se označil šipkou.


multimetr

(2005) Ples Beáty Rajské - tomboly vždycky byly oblíbenou plesovou atrakcí.


Text: Milan Kutil Říha, foto: 1,2,4 - Milan Kutil Říha, 3 - neznámý autor.